
Viet House, Jindřichův Hradec
Každoročně, a často opakovaně, strávím pár dnů na jihu Čech v Jindřichově Hradci. Hradec je malé město, ale co nenabídne velikostí, bohatě vyváží svými krásami. A to jak architektonickými, tak přírodními. Jenom málo míst této velikosti v republice se může pochlubit rybníkem, který je uprostřed města a který zabírá zhruba pětinu jeho rozlohy. Vajgar je opravdu parádní a vřele doporučuji si dát kolem něj procházku. A když se budete vracet, tak to vezměte přes historické centrum, které je od Vajgaru doslava „co bys kamenem dohodil“. No a pak už zbývá jenom dovršit báječný den pohodovým posezením a dobrým jídlem v některé z místních restaurací.

Celkem nedávno, vlastně na konci loňského roku, jsem objevil hradeckou novinku (alespoň pro mě), v podobě vietnamské restaurace Viet House. Letos jsem měl možnost tuhle restauraci navštívit znovu, takže jsem neváhal ani chvilku. Viet House je přímo na rynku a najdete ho velmi snadno – celá přední strana se vchodem je obložena dřevem a restaurace je tak viditelná téměř z celého náměstí. Po vstupu mě hned zaujal velmi příjemně osvětlený interiér s hojnými bambusovými prvky. U stolů jsou kožená křesílka, ve kterých se celkem pohodlně sedí. Takže teď se jenom usadit a počkat na obsluhu. Mezitím se pozorněji rozhlédnu kolem sebe a spadne mi brada – přímo v restauraci je jezírko, které je vlastně pod podlahou, s vyústěním na dvou protilehlých stranách, a v jezírku plavou koi kapři. Všech velikostí a barev. No to je paráda! Začal jsem si kapry fotit a když to obsluha viděla, přinesla pro ně krmení aby je přilákala a já na fotce něco měl. Myslím, že se to podařilo … A hned na začátku palec nahoru za pozornost obsluhy!

No ale na kapry jsem nepřišel, takže jsem se pustil do studování jídelního lístku. Ten není zbytečně přeplněný ohromným možstvím jídel; je jich tam tak akorát a nabídka je proto vcelku přehledná. Měl jsem docela hlad, takže jsem šel mimořádně i do polévky. Zaujala mě chřestová, i když bylo jasné, že v tomhle období to nebude z čerstvého chřestu. Jako druhý chod jsem si objednal tofu se zeleninou a nudlemi. Jídlo si tady můžete dát ve vegetariánské úpravě, s různými druhy masa, mořskými plody, ve vietnamské a thajské úpravě, s rýží, nudlemi, prostě ve všech obvyklých variantách.

Při první návštěvě jsem si dal tradiční Pho, protože jsem mu prostě nemohl odolat. Bylo naprosto úžasné a tak jsem se těšil na to, jak bude připravené tofu. Poslední dobou dávám přednost jídlům bez masa a právě asijská kuchyně s tím nemá vůbec žádný problém. No a musím říct, že jsem byl naprosto spokojený. Polévka byla skvělá, klasicky po asijsku horká „jako blázen“, s perfektní hustotou a jemně vychucená. Tofu bylo jemňoučké a dobře marinované, se zeleninou a nudlemi to všechno skvěle hrálo dohromady. Jemná sójovka to už jenom podtrhla. Žádná extra zběsilá prezentace, ale jednoduché a řemeslně dobře připravené jídlo, které perfektně ladilo s celým prostředím restaurace. Co si přát víc? Dobře jsem se najedl v nadstandardně příjemném prostředí a s obsluhou, která byla celou dobu pozorná, ale nevtíravá. Parádně jsem si to užil, už podruhé, a tahle restaurace má díky tomu moje jednoznačné doporučení.

V Jindřichově Hradci je několik míst, kam se jít dobře najíst. Moje velmi oblíbená je indická restaurace, o které napíšu někdy jindy a také místní gril Udírna určitě stojí za návštěvu. Pro čajomilce je tady i báječná čajovna U zámku, ta je naprosto fantastická a to jak atmosférou, tak kvalitními čaji. Chci tím říct, že ať už budete v Hradci na jeden den nebo tady budete přespávat, nemusíte se bát, že byste museli dlouho hledat místo, kde si budete moct odpočinout, nebo kam se půjdete dobře najíst.
Neodpustím si jednu poznámku na závěr. Pokud si to obsluha a kuchař zaslouží, dávám jim vždy spropitné; většinou okolo 10-ti procent z ceny, zaokrouhluji nahoru. Protože v restauraci začala před dlouhými lety moje profesní kariéra, mám jasnou představu o tom, jaká je to práce a jak je placená. Dvěma slovy: tvrdá a málo. Vždy jsem rád, když se do mojí oblíbené restaurace vrátím a je tam stejná obsluha jako minule, protože to znamená, že se můžu spolehnout na profesionální výkon, který mi předvedla při mých předchozích návštěvách. A proto mám u sebe vždy hotovost, abych mohl dát „dýško“, protože ještě ne všechny restaurace ho umožňují dát při platbě kartou. Je to taková malá odměna za profesionalitu. Pokud se k tomu připojíte, dojde k několika věcem najednou. Za prvé obsluha v podniku, kde jste se cítili dobře, dostane signál, že to dělá správně; za druhé budete mít jistotu, že až přijdete příště, dostanete stejnou úroveń servisu jako minule, protože se obsluha nebude tak často měnit; a za třetí budu mít radost já, protože to bude signál, že ostatní lidé přemýšlí nad prací druhých a že ji dokážou náležitě ocenit. No a výsledek bude ten, že všichni budeme mít krásný den. A o tom to celé je.
Hodnocení: Nadprůměrné
P

